Sunday, September 21, 2008

E Mail Group

Email Group (groups mail )ialah satu perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat yang berkaitan internet/komputer seperti yahoo, linux, google dan lain-lain. E mail group boleh dibina sendiri jika kita mempunyai tapak web sendiri seperti aaaa@moe.edu.my dan lain-lain. E Mail group ini dapat membantu kita berkomunikasi dan menjalankan pengurusan organisasi dengan lebih cekap. Contoh-contoh aktiviti yang sesuai dengan E mail group ini ialah :
1. Menyebarkan minit mesyuarat sebaik sahaja mesyuarat itu selesai.
2. Menyampaikan memo dalaman, terutama apabila pengurus atau orang yang mempunyai autoriti tidak berada di stesen. (out station)
3. Mengagihkan borang-borang dan menerima semula.
4. Menghantar kertas cadangan.
5. mengagihkan jadual ganti dan lain-lain.
Satu keistimewaan e mail group ini ialah ia hanya boleh di aksess oleh ahli sahaja.

Contoh dan cara menggunakan yahoo group
1. Mebina Group
Kita boleh membina beberapa group dengan menggunakan e mail kita sendiri. Mula-mula sekali bina satu mail yahoo jika belum ada. jika sudah ada sign in dan klick create groups.

2. Menyertai Group
terdapat dua cara bagaimana kita boleh menyertai group yang dibina tadi. Pertama admin (moderator) boleh menjemput mengunakan e mail orang-orang yang akan menyertai group kita. Kedua nya orang yang berminat boleh memohon untuk menyertai group kita.
Moderator akan dimaklumkan melalui mailnya sekiranya ada individu yang ingin menyertai group kita. Moderator sekali lagi mengesahkan samada permohonan boleh diterima atau di tolak.

3. Membuka Mail Group
Sebaik sahaja kita membuka mail kita , secara automatik kita telah membuka mail group. klik group di sebelah kiri dari perkhidmatan yang disediakan. Group atau groups (jika kita mempunyai lebih dari satu ) akan muncul.

4. Menghantar Maklumat
Apabila kita telah sign in dan membuka group kita bleh menghantar maklumat kepada group kita. Attach File, menghantar gambar, database dan lain-lain lagi.

Selamat Mencuba

No comments: